Už víme, na kterých jídlech výživu stavět. Která naopak omezit? Co raději nejíst a proč? Kolik toho sneseme bez následků? Zničí nás špatné potraviny, nebo jsme jen zbytečně strašeni?
Hned zpočátku nastíním výhodu předchozího kroku #9 – Dobře se stravuj. Pokud stavíte svoji výživu na pevných pilířích, nemělo by vám už zbýt moc místa na ty “špatné” věci.
A pokud i pravidelně cvičíte a celkově žijete vhodným životním stylem (hýbete se přes den, dobře odpočíváte apod.), malé množství následujících “špatných” jídel vám nijak neuškodí. Až dávka dělá jed.
Snad si teď pod sebou neřežu větev, až mi někdo z mých blízkých tímto začne ospravedlňovat své nevhodné stravování.
Dopřáváte si tato jídla často a hodně?
Jdeme se podívat na konkrétní skupiny potravin, které nám ve větším množství nemusí dělat dobře. Ve většině případů se jedná o zpracované potraviny, které obsahují velmi málo kvalitních a důležitých živin (nejčastěji vlákniny, minerálů, vitamínů nebo bílkovin), zatímco jiných přebytek (cukr, chemická aditiva, nevhodné tuky apod.)
Upřesním hned na začátek, kusové ovoce sem nepatří, protože v součtu neobsahuje příliš vysoké množství cukru, zato je doplněno vlákninou, vitamíny a minerály. Mošty neb džusy jsou už něco jiného. Většinou je dokážeme konzumovat v mnohem vyšším množství, což znamená i mnohem více cukru.
Pro někoho, kdo se snaží zhubnout, jsou džusy a mošty jedno velké NE. Víte, že mají cukru přibližně jako Coca Cola? Jistě znáte ty ukázky, kolik kostek cukru je v jedné sklenici. Smoothie jsou o něco lepší než mošty a džusy bez dužiny, protože obsahují i vlákninu.
Pozor i na umělá sladidla. Sice mívají minimální kalorickou hodnotu, takže po nich nebudete přímo tloustnout, ale přesto nemusí být pro tělo prospěšné. Viz jeden z následujících bodů – aditiva a éčka.
Pokud chcete mít úplně mrtvé jídlo s minimem přidané hodnoty pro vás, usmažte něco průmyslově zpracovaného.
Krátce osmažený pokrm z přírodních surovin není problematický, protože mnoho zdravých látek zůstane zachováno a ty špatné se nestihnou vytvořit. Pokud budete delší čas smažit již zpracované potraviny (smažený sýr, hranolky…), nejenže to bude potrava chudá na mikroživiny, ale bude také bohatá na škodlivé látky, které při smažení vznikají.
Ne všechna aditiva jsou špatná, ale řadě z nich je lepší se vyhnout a tím spíš při jejich kombinaci.
Moje rada zní – čtěte etikety! Na serveru Zdravapotravina.cz se můžete podívat na konkrétní látky a dokonce si můžete stáhnout do mobilu aplikaci, ve které si je vyhledáte. Jaká je škodlivost přítomných éček? Je lepší vybrat jinou variantu, nebo se u této potraviny bojím zbytečně?
Zdravý fast food?
Není to o rychlosti přípravy jídla (překlad “fast food”), ale o kvalitě vstupních surovin a formě přípravy.
Osobně jsem si oblíbil různé řetězce mexického jídla. Tortilly sice bývají z pšeničné mouky, ale to nemusí být problém a navíc tvoří jen malou část pokrmu. Jinak často obsahují hodně zeleniny, luštěnin, avokáda, zakysané smetany, sýru a trhaného hovězího. Prostě skutečné jídlo. Stejně tak některé vietnamské restaurace / fast foody vaří docela kvalitně z přírodních surovin (polévka Pho nebo mé oblíbené Bun Bo Nam Bo 🙂 ).
Obhlédněte své okolí. V dnešní době je už nabídka docela široká.
Vyřadit, nebo omezit?
Stačí jen omezit. Klidně si občas něco ze seznamu výše dejte. Jen na nich nestavte svoji výživu.
Nechte ty “špatné” potraviny, ať vám v pravou chvíli udělají radost. Pak si je naplno užijte a vychutnejte si nejen samotný pokrm, ale i přítomný okamžik. Bez výčitek! Štědrovečerní večeře nebo vaše oslava narozenin jsou dobré důvody. Každodenní schůzka s klientem v kavárně už ne.
Skvělý článek na toto téma (konkrétně o vánočním cukroví) napsalo už Precision Nutrition. Doporučuji!
Shrnutí kroku #10 a následný postup
Jsou vhodné a nevhodné pro konkrétního člověka a situaci. Vše je potřeba posuzovat v souvislostech.
Ne všechny a u každého, ale většinou ano. Některé potraviny zkrátka více škodí než prospívají.
Na chutě se dá velmi dobře zvyknout. Začněte na tom pracovat.
Stačí je omezit. Ovšem musíte být chytří. Brambůrky u kamaráda na oslavě vám neuškodí. Zásoba brambůrek ve vaší kuchyni ale pravděpodobně nebude dobrý nápad.
Všichni tak nějak víme a tušíme, co jíst a co ne. I když jsou lidská strava a její účinky na zdraví pro vědce neskutečně složitou záležitostí, u běžných lidí neztroskotává úspěch na vzdělání, ale na KONZISTENCI. Většina lidí se prostě nezvládá rozumně stravovat z dlouhodobého hlediska.
A následný postup? Aplikovat všech 10 základních kroků!
Další články a inspiraci můžete najít na blogu.